Barion Pixel

Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Így használd a balzsameceteket! - 1.rész Alma Balzsamecet

Így használd a balzsameceteket! - 1.rész Alma Balzsamecet
balzsamecetek és borecetek felhasználása igen sokrétű, könnyen beépíthető bármely ételkészítési folyamatba. Nézzük csak meg az első "versenyzőt", az Alma Balzsamecetet. ;)

Felhasználási javaslat: 

 A szabolcsi alma kellemesen üde, gyümölcsös izével kiváló kiegészítője salátáinknak. Önmagában is ízletes a salátára locsolva, de készíthetünk belőle vinaigrettet is, pl. olívaolajjal, vagy más kedvenc hidegen sajtolt olajunkkal, ízlés szerint sóval, borssal kikeverve, nagyon finom öntet készíthető belőle.

 Frissítő italként, egy pohár vízben kb. egy evőkanálnyi balzsamecetet érdemes elkeverni, és iszogatni. Nemcsak finom, de segíthet az egészség megőrzésében is.

 Egyedülálló kiegészítője lehet bármilyen desszertnek. Használjuk bátran gyümölcsök posírozásához, vagy ízesítsük vele süteménytésztánkat, krémjeinket.

Egészségtámogató italként, nagyjából  napi 20-30ml me nnyiséget 3-5 dl vízben kell elkeverni, és napközben étkezések között fogyasztani.

Összetevők: almaecet 65%, sűrített almamust.

Tápérték/100ml: Energia 555kJ/131kcal, Zsír 0g, amelyből telített zsírsavak 0g, Szénhidrát 32,1g, amelyből cukrok 32,1g, Fehérje 0,4g, Só 0g

Fogyaszd akár kúraszerűen egészséged kedvéért, vagy használd salátákhoz, az alma balzsamecet mindenképpen megédesíti napodat. Az alma balzsamecet érdekes és izgalmas átgondolása annak, amit eddig az almaecetekről tudtunk. Édesen lágy íze azokat is kóstolásra csábítja, akik nem kedvelik a kicsit savasabb almaecet ízét.

A termék nem tartalmaz sem tartósítószert, sem aromákat, sem ízfokozót. Édesítésre almamustot használunk, ezen kívül semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Padlizsánsaláta

Hozzávalók

1 darab padlizsán (kb. 25 dkg)

1 gerezd fokhagyma

1 darab kisebb chili

só, tört színes bors

4 darab olajban eltett aszalt paradicsom

3-4 darab olajos ringli

Öntethez:

1 csokor friss petrezselyem

4-5 levél bazsalikom

2 darab újhagyma

2 evőkanál Alma balzsamecet

1 evőkanál olíva olaj

Elkészítés

A padlizsánt vágjuk 2 cm-es kockákra, és süssük őket pirosra egy serpenyőben.
Amikor már majdnem jó a padlizsán (3-4es fokozaton süssük hagyományos villanytűzhelyen, lefedve), reszeljük rá a fokhagymát, és szórjuk rá az aprított chilit.
A kész padlizsánt hűtsük ki. Az öntethez aprítsuk fel a friss zöldfűszereket, és keverjük ki az olajjal, valamint a Tokaji Almabalzsammal. Ha kell sóval, borssal ízesítsük még. Az újhagymát karikázzuk fel. Keverjünk össze minden hozzávalót. Tálaláskor ringlivel ízesíthetjük még.

Jó Étvágyat!

 

Zöld tojásleves

Hozzávalók

2 darab póréhagyma

2 evőkanál liszt

1 teáskanál szárított tárkony

só, bors

1 evőkanál olaj

5 darab tojás

1-3 teáskanál alma balzsamecet

ízlés szerint pirított kenyérkocka, tejföl, friss petrezselyem

Elkészítés

A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpirítom.
A fazekat lehúzom a tűzről és a hagymára szórom a lisztet, majd a fűszereket és gyors mozdulatokkal elkeverem, majd felöntöm kb. 2 liter vízzel és visszateszem forralni.
Amikor a lé felforrt, hozzáteszem az alma balzsamecetet, majd egyenként beleengedem a tojásokat, vigyázva, hogy ne keveredjenek szét. A levest még kb. 10 percig főzöm, ezalatt a tojások is megfőnek.

A leves magában is nagyon jó, de lehet bele tenni pirított kenyérkockát, néhány evőkanál tejfölt és a tetejére szórni némi aprított petrezselymet.

Jó Étvágyat!

Ecet a sütimben?

Elkezdtük felfedezni az ecetek újabb és újabb felhasználási módjait. Imádjuk a salátákat, a finomra pácolt húsikat, a savanyú leveseket… na de ecet a sütimben??

Sok évvel ezelőtt küldtünk gasztro-bloggereknek eceteket, hogy készítsenek belőle mindenféle finomságokat, majd a nyertes receptekből összeállítottuk a borecetes receptkönyvünket. Meglepetésünkre – és nagy örömünkre! – nagyon sok süteményes recept érkezett!

Nincs is annál izgalmasabb, ahogy az ecet kibontakozik az édességek birodalmában!

Új arcát megmutatva igazi csodákra képes egy fűszeres borecet vagy egy gyümölcsös balzsamecet!

Hoztunk példákat, hogyan tedd próbára az eceteket a desszertek készítésénél, de várjuk a további ötleteket, tippeket, tapasztalatokat!

  • Tegyünk egy evőkanál balzsamecetet a sütemény tésztájába, és nemcsak finomabb lesz, de lazítja a tészta szerkezetét, így a kész sütemény még omlósabb lesz. Mi például a brownie készítését már el sem tudjuk képzelni balzsamecet nélkül.
  • Nagyon hasznos a tojáshab készítésénél, miután elkezdjük felverni a fehérjét, adjunk hozzá egy kanálnyi ecetet, majd folytassuk a keverést. Így masszív, kemény habot kapunk.
  • Ha öntetet, krémet vagy tölteléket készítünk, fűszerként egy kiskanálnyi ecettel finoman kihangsúlyozzuk az ízeket. Csokoládékrémben kötelező! (mi a csokihoz többnyire aszús balzsamecetet használunk, de a körte-levendulás is remek választás)
  • Ha fagylaltot készítesz – vagy szedsz ki a fagyóból – pöttyints rá egy csepp balzsamecetet.
  • Ha gyümölcssalátát készítesz, pöttyints rá több csepp balzsamecetet.
Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek Receptek
blog comments powered by Disqus